Trigger- és tenderpont terápia

Trigger pontnak nevezzük azokat a vázizomzatunkban, vagy a fasciánkban (hálószerű kötőszövet) kialakuló csomókat, amelyek kívülről ugyan nem látszódnak, de nyomás hatására fájdalommal reagálnak, illetve az érzés egy meghatározott területre kisugárzik.

Mit kezelünk TRIGGER pont kezeléssel?

✔ IZOMHÚZÓDÁS

✔ DERÉKFÁJDALOM

✔ VÁLLFÁJDALOM

✔ NYAKI FÁJDALMAK

✔ GERINCFERDÜLÉS

✔ TÉRDPANSZOK

✔ TENISZKÖNYÖK

✔ GOLFKÖNYÖK

✔ CSÍPŐFÁJDALOM

✔ LUMBÁGÓ

Mi az a TRIGGER pont?

Aktív TRIGGER pont: tapintásra fájdalmas, a fájdalom kisugárzik egy adott területre

Látens pont: nyomásra fájdalmas, viszont nincs kisugárzó tünetet, helyileg fájdalmas terület, de könnyen aktív triggerponttá alakulhat

A TRIGGER pont terápia menete

Fontos, hogy a kezelést előzze meg egy nagyon alapos felmérés. Erre azért van szükség, hogy sikerüljön a fájdalom valódi okát megtalálni és megszüntetni.

Az esetek nagy részében azzal keresnek meg a betegek, hogy éreznek valahol valamelyik testrészükön fájdalmat, a probléma legtöbbször helyileg nem ott keresendő. Ennek az az oka, hogy a trigger pontok kisugárzó panaszokat okoznak, vagyis a páciens valahol a testén érzi a kisugárzó fájdalmat, de a trigger pont, ami felelős ezért az érzékenységért, a testben jóval távolabb keresendő.

Ha például a páciensnek állandó nyaki fájdalma van, először is  meghatározzuk azt a helyet, ami kiváltja ezt az érzést, és elkezdjük a kezelést. A trigger pontokra folyamatosan, egyenletes erővel nyomást gyakorolunk. Ennek a nyomásnak a fájdalma csak addig tart, amíg az izom elkezd lazulni, oldódni. A fájdalom fokozatosan csökken, majd megszűnik. A kezelések számát nem tudjuk meghatározni, de néhány alkalommal már nagyon szép eredményeket tudunk elérni hosszútávon.

A trigger pontok és tender pontok  az izomszövetben tapintható érzékeny, akár fájdalmas izomcsomók. Ezek a pontok helyi, illetve kisugárzó (fájdalmas izomcsomótól távolabb jelentkező) tüneteket okozhatnak. A tapintással remekül „látja” ezeket a csomókat. Amit érzékel az izomban, az borsónyi, vagy annál kicsit nagyobb területeket.

A tender pontok kizárólag helyi fájdalmat okoznak az izomban, a trigger pontok kisugárzó panaszt produkálnak a testünk egy távolabbi részén.

A leggyakrabban előforduló problémák a nyaki, háti, váll és háti szakasz, de legtöbbször a deréktáji fájdalmakkal fordulnak hozzánk.

A TRIGGER pontok kialakulásának okai

✔ stressz

✔ izületi gyulladás, kopások

✔ porckorongsérv

✔ túlterheltség, aktut, krónikus (házimunka, kert munka, kisbabák emelése)

✔ rossz testtartás

✔ ülőmunka, mozgáshiány

✔ sportsérülések

✔ egy fájdalom folyamatos jelenléte

A TRIGGER pontok ismerete, pontos meghatározása azért fontos, mert segít a fájdalom valódi okának megszüntetésében és hosszútávon a triggerpont terápia alkalmazásával tartós eredményeket érhetünk el.