Kinesio Tape

A kineziológiai tapasz, manapság az egyik legnépszerűbb kiegészítő terápia a mozgásszervi problémák megoldására. 

Sokan használnak a sportolók közül is színes szalagot a testük különböző részeire felragasztva. De már nemcsak a sportban népszerű, hanem a gyógyászatban is egyre több területen alkalmazzák fájdalomcsillapítás enyhítésére és a gyógyulási szakasz lerövidítésére.

Mi az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag. Felragasztva rugalmasságát és vékony rétegét tekintve, úgy működik mintha egy második bőrréteg lenne rajtunk. A tapasz segítségével a fájdalom rövid időn belül mellékhatások nélkül enyhülni kezd. A mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer. Felragasztása gyors, fájdalommentes. Nagyon hatékony sportsérüléseknél, ficamoknál, műtétek után rehabilitációban. A legfontosabb, hogy szakember végezze a ragasztást, hogy a megfelelő hatást érjük el. A ragasztási technikák segítségével nagy hatékonyságot lehet elérni a sérült testrész regenerálódásában.

Kinesio Taping eljárást a japán Dr. Kenzo Kase dolgozta ki még az 1970-es években. Feltételezése szerint a fájdalmas, gyulladásos szövetekben a bőr és az izomréteg között a nyirokkeringés elégtelen és ez a keletkezett duzzanat ingerli a fájdalomérző receptorokat. Célja az volt, hogy a sérült, gyulladt, részben vagy teljesen funkciójukat vesztett izmok és ízületek regenerációs folyamatait felgyorsítsa. 

Kutatásai igazolták, hogy a kineziológiai tapasz megfelelő módon való felhelyezése, elősegíti az egészséges nyirokkeringést, melynek következtében beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, hozzájárul a regenerálódáshoz, következésképpen csökkenthető a fájdalom.

A kineziológiai tapaszt speciális ragasztási technológia jellemzi, belső felszínét egy orvosi akril ragasztóréteg borítja, mely először alkalmazkodik a bőr struktúrájához és rugalmasságához, majd a hőérzékeny akril-ragasztó aktiválódik a test melegére és kellemes formában rögzül a bőrön. Ma már nem csak a mozgásszervi betegségek, ortopédiai kórképek, műtétek után, hanem a sportolók sérüléseinek megelőzésére, kezelésére és rehabilitációban is használják a kineziológiai tape-t.

Kineziológiai tapasz

Hol tud segíteni a Kinesio Tape?

✔ fájdalom csökkentésében

✔ keringés javításában

✔ felgyülemlett nyirokfolyadék elvezetésében

✔ a sérült szövetek tehermentesítésében

✔ stabilizálás (izmok, szövetek)

✔ fájdalomcsökkentésben

Hogyan hat a Kinesio Tape?

A tape serkenti a szervezet öngyógyító mechanizmusait. A bőrhöz hasonló a rugalmassága és emiatt mechanikailag ingerli. Aktívan korrigál és támaszt, viszont nem korlátoz a mozgásban. Használata során a megfelelő technikák alkalmazásával mozdítja el a szöveteket a fájdalmas területek és korrigálja azok pozícióját. Ennek alkalmazásával javul a vér és nyirok keringése. Segíti az izomzat regenerálódását, így csökken a fájdalom és a gyulladás.

Mit jelentenek a szinek?

Minden színnek megvan a biológiai hatása, mely használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, valamint mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

Kék – Nyugalom Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.

Pink – Lazítás Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Ellenjavallatok

Igen vannak ellenjavallatok. A tapasznak sok segítséget nyújt nagyon sok helyzetben, viszon vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes alkalmazni.

Ilyen estekben nem javasolt:

✔ nyílt sebek

✔ még meg nem gyógyult hegek

✔ égési sérülés

✔ mindenféle bőrbetegség

✔ pikkelysömör

✔ ismert akril-allergia